torstai 4. joulukuuta 2014

Manderan terrori-iskuista

Kenian koillisosassa Manderassa Al-Shabaab on tehnyt parin viikon sisalla kaksi terrori-iskua, joissa on kuollut yhteensa 64 henkea. Iskut on tehty samalla tavalla, testattu koraanin lauseilla, kuka on muslimi ja heidat on saastetty. Kristityt on tapettu ampumalla niskaan tai katkaistu kaula viidakkoveitsella.

http://www.nation.co.ke/counties/36-people-shot-dead-in-fresh-Mandera-attack/-/1107872/2541682/-/70mayr/-/index.html

Tilanne on tietysti aiheuttanut maassa laajan turvallisuuspoliittisen keskustelun. Eilen presidentti Uhuru Kenyatta ilmoitti, etta seka maan turvallisuudesta vastaava ylin virkamies etta ministeri vaihtuvat.

http://www.nation.co.ke/news/Government-statement-on-Mandera-quarry-attack/-/1056/2542024/-/11elceh/-/index.html

Keskustelussa on syytetty seka poliitikkoja etta rajavalvontaviranomaisia. Kenialla on pitka raja Somalian kanssa, ja asutusta on molemmin puolin. Manderan asukkaat ovat paaasiassa muslimeja, mutta alueella on paljon muualta tulleita opettajia, terveydenhuoltohenkilokuntaa ja nyt viimeisessa iskussa kuolleita kivityolaisia. Manderaan on Kenian etelaisimmista osista. monen tunnin matka erittain huonoa ja suojatonta tieta ja asumatonta aluetta.  Siksi asukkaat ovat vaatineet valtiolta turvallista evakuointia. Ilman kunnollisia turvajarjestelyja lahtijat ottavat riskin joutua terroristien hyokkayksen kohteeksi.

http://www.nation.co.ke/news/Exodus-starts-from-killing-fields/-/1056/2544042/-/f36jlwz/-/index.html

Miksi Al-Shabaab hyokkaa juuri Keniaan?

Kenian joukkoja on Somaliassa Afrikan Unionin riveissa. Keskusteluissa  on ihmetelty, hyokkaako Al-Shabaab juuri siksi Keniaan. Toisaalta Somaliassa on joukkoja myos Ugandasta ja Etiopiasta, jonne ei tehda terrori-iskuja. Myos Etiopialla on pitka yhteinen raja Somalian kanssa, mutta rajalla on noin sadan kilometrin alue "ei mitaan" maata, jossa ei asu juuri ketaan. Etiopia on myos organisoinut rajavalvontansa eri tavalla kuin Kenia.

Keskusteluissa vaitetaan, etta somalitaustaisia elaa Keniassa ja vaittipa joku, etta Al-Shabaabin rahoituksessa on suora linkki Nairobiin. Paikalliset ovat selittaneet minulle myos, miten korruptio toimii. On helppo hankkia tietoja ja matkustuslupia yli rajan, kun laittaa riittavasti rahaa poytaan.

Miksi joistakin tulee terroristeja?

Presidentti vaati jo ensimmaisen iskun jalkeen, etta jokaisen kenialaisen pitaisi katsoa vahan ymparilleen.

http://www.nation.co.ke/oped/Opinion/Our-country-and-our-people-are-under-attack/-/440808/2542632/-/5ey892/-/index.html

Lisaksi esille nostetaan etenkin nuorten miesten nakoalattomuus. Ei koulutusta, ei tyota, ei mitaan toivoa tulevaisuudesta. Terroristijarjestoilla on rahaa maksaa kunnollista palkkaa tehdysta tyosta. Monet vaittavat, etta ilmio on kansainvalinen eika silla ole mitaan tekemista uskonnon kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti