keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Helsingistä Tukholman kautta Kööpenhaminaan



Matkani päämäärä on Milano, vietän siellä joulun.

Reitti on selkeä, Helsinki - Turku junalla, Turusta Viking Gracella Tukholmaan, sieltä junalla Kööpenhaminan, Hampurin ja Zürichin kautta Milanoon.

Viime keväänä kuljin saman matkan toiseen suuntaan ykkösluokan reililipulla. Tällä kertaa ostin liput erikseen pääsääntöisesti kakkosluokan vaunuihin.

Halusin matkustaa Suomesta Tukholman kautta vuorokaudessa Hampuriin asti. Valitsin Turun ja Tukholman välille Viking Gracen, joka onneksi on laivaksi kohtuullisen ympäristöystävällinen.

Vikingin verkkosivulla asia on kerrottu näin:
"Ympäristöystävällinen polttoaine
Viking Grace oli kokoluokassaan ensimmäinen nestemäistä, täysin rikitöntä LNG-maakaasua polttoaineenan käyttävä matkustaja-alus.
Perinteisiin polttoaineisiin verrattuna aluksen typpi- ja hiukkaspäästöt ovat 85% ja kasvihuonekaasut 15% pienemmät. Kaikki IMO:n määrittelemät, lähitulevaisuudessa voimaan tulevat päästövaatimukset täyttyvät LNG:tä käyttämällä."

Tässä lisätietoja Viking Gracesta:

https://www.vikingline.com/fi/ymparisto/viking-grace/.

Vikingin verkkosivuilla on myös muuta kiinnostavaa tietoa yhtiön moninaisista ympäristötoimista.

Viking Grace on mielestäni hienoin laiva, mitä Itämerellä Suomen, Ruotsin ja Tallinnan välillä liikkuu. Matkani aikana isossa tanssisalissa esiintyi tanssilavoilla erittäin suosittu Kyösti Mäkimattila Varjokuva orkestereineen, mikä tanssin harrastajille oli ylimääräin bonus.

Ostin tapojeni mukaan ristelylipun Turusta Tukholmaan 20 eurolla halvimmassa sisähytissä. Laivayhtiö tarjosi muutama tunti ennen laivan lähtöä hyttiluokan korotusta 10 eurolla. Aamulla tajusin, että se olisi kannattanut vastaanottaa, sillä aikainen herääminen Tukholmassa vähän jännitti ja lisäksi olin epävarma siitä, kumman maan kellonaikaa puhelimeni näyttää. Ikkunallisesta hytistä olisi voinut seurata laivan saapumista satamaan, jonne saapumisaika oli 6.30 Ruotsin aikaa.


Joulun vuoksi itselläni oli poikkeuksellisesti kaksi matkalaukkua, joista toinen oli ns. lentolaukku ja toinen vähän suurempi. Otin suosiolla satamasta taksin rautatieasemalle, varsinkin, koska ulkona satoi.


Juna Kööpenhaminaan lähti klo 8.21, joten minulla oli hyvin aikaa nauttia aamukahvit Tukholman rautatieasemalla. Minnekään aseman ulkopuolelle en halunnut lähteä kahden matkalaukun kanssa,

Ruotsissa oli taas jotain härdelliä junien kanssa niin, että Tukholmasta lähtevä juna ei voinut ajaa Kööpenhaminaan asti. Vaihdoimme siis junaa Malmössä Åresundstågetin junaan.


Juna saapui Kööpenhaminaan klo 13.13. ja aika riitti hyvin lounaan nauttimiseen asemahallissa, jossa on useita erityyppisiä ravintoloita. Ulkona käväisin vain ovella ja tiedoksi niille, jotka eivät ole käyneet Kööpenhaminassa, kaupungin kuuluisa tivoli on kadun toisella puolella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti