tiistai 30. huhtikuuta 2019

Carcassonne



Sain vinkin Carcassonnessa pysähtymiseen Matkamessuilla Suomi-Espanja Seuran osastolta. Lisäksi kaupungiin liittyy lautapeli, jota olen paljon pelananut lastenlasten kanssa.

Carcassonnen ympäristössä on useita vanhoja linnoja, joissa on mahdollista vierailla, jos on varannut itselleen siihen aikaa. Itse kaupungin kupeessa  Aude -joen rannalla muuren suojassa on keskiaikainen upea vanha linnoitus, Bastide Saint-Louis, La Cité -kuten paikalliset sitä nimittivät, ja sieltä löysin myös kaksi kiinnostavaa erityismuseota.

1800 -luvulla useimmat lapset eivät vielä käyneet koulua, mutta sosiaalinen herääminen alkoi vuosisadan loppupuolella. Valtiollisesta ala-asteen koulutuksesta kaikille päätettiin Ranskassa 1880 -luvun alussa.

Koulumuseossa (a village school) oli 4 huonetta ja viides oli koulun kirjasto. Esillä oli yllättävän paljon erilaista luonnontieteisiin liittyvää välineistöä, mm. alkoholismia vastaan käytävään taisteluun liittyviä isoja seinätauluja. Näemmä on ollut alkoholiongelmia täälläkin. Museossa oli mahdollista kokeilla kirjoittamista vanhanaikaisella mustekynällä.


Facebook -päivitys 30.4.2019 

"Kidutusmuseossa taas esiteltiin toinen toistaan kauheampia kidutusvälineitä, joita oli käytössä mm. katolisen kirkon piirissä. Tuomitut olivat yleensä vääräuskoisia tai erityisesti naisia, joita syytettiin noituudesta tai holtittomasta seksuaalisuudesta. 

Kuvassa olevaa tynnyriä käytettiin kahdella eri tavalla. 1. Tynnyri täytettiin mm. likaisella vedellä ja virtsalla ja sen jälkeen suljettiin, jolloin tuomittu jonkin ajan kuluttua kuoli. 2. Tynnyri jätettiin auki ja tuomittu alistettiin yleisen nöyryyttämisen ja pahoinpitelyn kohteeksi. Tuli mieleen joidenkin islamin lahkojen tapa haudata naisia kaulaan asti ja sen jälkeen kivittää. 

Suurinta osaa kidutusvälineistä ei saanut kuvata."

Matkallani La Citéen osui myös Kaupungin taidemuseo, josta parhaiten jäi mieleen upea japanilaista samurai -kulttuuria esittelevä vaihtuva näyttely.


Vappuillallinen 2019


Facebook -päivitys 30.4.2019

"Carcassonnessa ei juhlita muuta kuin että huomenna useat liikkeet ovat kiinni. Ja jouduin pohtimaan, mistä saan evästä huomiselle Nizzan matkalle.
Yksin matkustaminen on kivaa, mutta syöminen ei. Onneksi paikallinen herkku on herkullista.
Hyvää vappua!"


Vapunpäivän marssi

Minulla oli aikaa aamupäivän verran ja niinpä lähdin hortoilemaan kaupungille ja katsomaan, eikö täällä todellakaan tapahdu vapunpäivänä mitään.

Facebook -päivitys 1.5.2019

"Tori täyttyi täälläkin ay-liikkeen tukijoista. Puheista en ymmärtänyt kuin yksittäisiä sanoja vapaus, solidaarisuus, tasa-arvo, talous....."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti