tiistai 28. lokakuuta 2014

Kielipolitiikkaa

Keniassa on kaksi virallista kielta, swahili ja englanti ja erilaisia heimokielia on kaikkiaan 42. Useimmat ihmiset joutuvat siis opiskelemaan kolmea kielta, omaa heimokieltaan ja kahta maan virallista kielta, swahilia ja englantia. Ylaluokkaan kuuluu ihmisia, jotka puhuvat keskenaankin paaasiassa englantia ja alempiin sosiaaliluokkiin kuuluvien kielitaito ainakin englannin kielen osalta saattaa olla hyvinkin heikko. Kielitaito kuvastaakin vahvasti yksilon sosiaalista asemaa yhteiskunnassa.

Keniassa koulunkaynti aloitetaan jo 3 - 4 vuotiaana. Paivakoti-ikaisille puhutaan ja opetetaan paaasiassa omaa aidinkielta tai swahilia, mutta jo ennen alakoulun alkamista lapsille saatetaan opettaa myos englantia. Alakoulua kaydaan viela omilla kielilla ja englantia opetetaan vieraana kielena. Varsinaisesti hyvan englanninkielen taidon saavat vasta ne, jotka ovat kayneet lukiotasoisen koulun, jossa opetuskielena on englanti.

Suomessa nama pienokaiset olisivat aamupaivalla noin klo 10 paivakodin pihalla.


4 - 5 vuotiaan kouluvihko.
Kenian naapurimaassa Tansaniassa on erilainen kielipolitiikka kuin Keniassa. Siella maan virallinen kieli on swahili ja englantia opetetaan vieraana kielena. Miksi nain eri tavalla kuin Keniassa? Sain vastaukseksi, etta Tansaniassa on tahdottu kielipolitiikalla korostaa maan yhtenaisyytta, koska siellakin on paljon heimokielia. Keniassa taas on nahty, etta englanninkielen taito on nykymaailmassa valttamaton.

Kielitaidon vaikutuksista oppimistuloksiin en saanut vastausta. Joidenkin tutkimusten mukaan kenialaiset ovat parempia sopeutumaan uusiin olosuhteisiin ja vieraanvaraisempia ja suvaitsevampia esim. maahan muuttavien ulkomaalaisten suhteen kuin tansanialaiset. Suvaitsevaisuudesta sain kokemusta tanaan aamulla, kun minareetista kaupungilta kuului rukouskutsu (minusta huutamalla) alkaen kello viisi ja paattyen vahan ennen kuutta. Ihmettelin, miten Instituutissa siedetaan sita, kun sen viereen rakennetaan moskeijaa. Vastaus oli, etta maassa on uskonnonvapaus, se on maaritelty perustuslaissa. Jokainen saa harjoittaa uskontoaan miten haluaa.

Ammatti-instituutilla kieliongelma nakyy siten, etta vaatetusalaa ja kampaus/kauneudenhoitoa opiskelevien vain peruskoulun kayneiden englanninkielen taito saattaa olla hyvin puutteellinen. Joskus ihmettelenkin, mita he esimerkiksi ymmartavat aamunavauksissa, joissa saatetaan kasitella vaikeita sosiaalisia tai uskonnollisia kysymyksia. Instituutissa yritettiin viime vuonna panostaa opiskelijoita puhumaan englantia keskenaan, mutta se ei onnistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti