lauantai 22. kesäkuuta 2019

Muovipussikielto puree

Keniassa kiellettiin muovipussit kokonaan vuonna 2017. Kiellon vaikutukset ovat hyvin nähtävillä. Kauppojen ja teiden varret eivät enää pursuaa muovijätettä ja omakin toiveeni kieltää muovipussit kokonaan on toteutunut.

Miten kielto näkyy vähittäiskaupassa?

Silmiinpistävästi se näkyy hedelmä--jla vihanneshyllyillä ja  kassoilla. Itsepalvelupunnitusta täällä ei tunneta, joten vaa'an vieressä on aina henkilö, joka punnitsee ja laittaa hintalaput tuotteisiin. Pusseina käytetään erivärisiä verkkopusseja ja samaan pussiin laitetaan niin paljon kuin siihen on tarvetta tai mahtuu, eli kaikki tuotteet yhteen pussiin. Hintalaput liimataan kiinni toisiinsa ja sitten pussiin.


Kassoilla on eri värisiä muusta kuin muovista tehtyjä kasseja ja pusseja, joita ihmiset ostavat ja kuljettavat mukanaan.


Kassan päässä olevat pakkaajat eivät ole kadonneet minnekään. Yllätyin todella, kun pakkaaja nappasi  reppuni, avasi vetoketjun ja ryhtyi muitta mutkitta minulta lupaa kysymättä täyttämään reppuani. Viimeksi täällä käydessäni vuonna 2016 repun päälle ei ymmärretty mitään, vaan kaikki pakattiin moninkertaisiin muovikääreisiin. Nyt pakkaaja  vihannesmyyjän tavoin ahtoi repun myös aivan yli täyteen.


Vuonna 2014 pohdin mm.muovikasseista näin.
https://irmelipuntari.blogspot.com/2014/11/roskaprojekti-nakuru-training.html

Lue lisää myös YLE:n verkkosivuilta.
https://yle.fi/uutiset/3-10243886

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti