torstai 20. marraskuuta 2014

Ajankohtaisia keskustelunaiheita Keniassa

Keniassa oloni aikana on silmiini osunut muutamia kiinnostavia uutisia ja niista syntyneita keskusteluja. Haluan jakaa niita kanssasi.

Jarjestojen talouden lapinakyvyys

Syksyn aikana on kayty kiivasta keskustelua hyvantekevaisyysjarjestojen taloudesta ja lapinakyvyydesta. Jarjestoissa tietysti vastustetaan esimerkiksi ajatusta, etta niiden pitaisi tulouttaa joku osa tuloistaan valtiolle. Tassa aiheesta uusin artikkeli maan paivalehdessa Daily Nationissa. Jos olet enemman kiinnostunut, voit etsia arteikkeleista lehdesta esim. hakusanalla NGO.

http://www.nation.co.ke/oped/Opinion/attempt-to-silence-independent-voices-in-Kenya/-/440808/2522926/-/v7q6pj/-/index.html

Tetanus -kriisi

Unicefin ja WHO:n ilmoitus paikallisessa lehdessa. Toinen allekirjoittajista on suomalainen Pirkko Heinonen
Keniassa kaydaan taistelua tyttojen ja naisten jaykkakouristusrokotuksista. Katolinen kirkko vaittaa, etta tetanus-rokote aiheuttaa naisille hedelmattomyytta ja keskenmenoja ja vastustaa siten rokotuksia. Lehtiartikkelissa vaitetaan, etta kenialaisista edellen nelja viidesta ajattelee, etta tetanus-rokote ei ole turvallinen. Kirkolla on taalla suuri valta ihmisten ajatteluun. Kuitenkin Kenia on yksi niista maista, joissa WHO:n mukaan kuolee edelleen jaykkakouristukseen satoja vastasyntyneita joka vuosi.

Hammentavaa suomalaisen ay-aktiivin nakokulmasta on se, etta myos Opettajien ammattijarjesto on yhtynyt katolisen kirkon vaitteisiin perustellen, etta opettajilla ei tulevaisuudessa olisi toita, Joskus aina riepoo se, etta ammattiyhdistysliikkeessa tuijotetaan vain tietyyn omien jasenten oletettuun etuun eika katsota kokonaisuutta. Keniassa saattaa koululuokassa olla jopa 80 lasta. Eiko mieluummin pitaisi vaatia luokkakoon pienentamista?

Tassa uusin artikkeli Daily Nationista.
http://www.nation.co.ke/news/Tetanus-Vaccine-Kenya-Medical-Association/-/1056/2528576/-/sxa1oj/-/index.html

Ja opettajien vastarintaa koskeva linkki.http://www.nation.co.ke/news/Tetanus-Vaccine-Kuppet-Health-Ministry/-/1056/2517862/-/cbii2wz/-/index.html

"Mydressmychoice"

Kaksi vuotta sitten, kun olin Keniassa, taalla kaytiin keskustelua lukioikaisten tyttojen koulupuvun hameen pituudesta. Silloin maassa oli opetusministeri, joka olisi hyvaksynyt myos minihameen, mutta kasittaakseni keskustelu laantui eika mitaan muutosta saatu aikaan.

Naisen hameenhelma on taalla yleisesti selvasti alle polven. Joissakin perheissa ei myoskaan sallita tytoilla pitkia housuja ollenkaan. Ei, vaikka esimerkiksi Nakurussa ja Nairobissa ilma on ajoittain niin viileaa, etta pelkan hameen kanssa tulee oikeasti kylma.

Muutamia paivia sitten syttyi kohu valikohtauksesta, jossa joidenkin miesten mielesta vaarin tai liian paljastavasti pukeutuneen naisen paalta revittiin vaatteet. Se sai naiset liikkeelle ja Nairobissa pidettiin isoja mielenosoituksia naisten oikeuksien puolesta ja syntyi liike nimeltaan Mydressmychoice.

http://www.nation.co.ke/news/100-arrested-over-stripping-of-woman-in-Kayole/-/1056/2526414/-/5o6ov2/-/index.html

Televisiokeskustelussa oli mukana kolme Mydressmychoice -liikkeen aktivistia, mm. sen perustaja Lilian Magena. Lilian on lakimies ja lisaksi keskustelussa oli mukana lakitieteen opiskelija. He olivat sita mielta, etta naisten vastarinnassa ei ole kyse pelkastaan vaatteista vaan sen hyvaksynnasta, etta "Woman is human being with her own rights." Naiset pitivat sita yhteiskunnallisena ongelmana, etta nainen ei voi kulkea kadulla rauhassa ilman pelkoa. Nairobin mielenosoitus on asia no yksi, mutta yhta tarkeana paamaarana naiset nakivat  ihmisten ajatteluun vaikuttamisen ja ajattelun muuttumisen.

Ryhma vaatii mm. raiskatuille naisille call centereita esimerkiksi paikallisen puhelinoperaattorin Safaricomin kautta, jotta raiskatut saisivat avun ja tuen. Juuri kukaan ei halua menna tekemaan poliisille rikosilmoitusta, silla siella on yleensa kaksi miesta yhta naista vastaan. Siita ei ole mitaan hyotya, naiset vakuuttivat. Raiskauksen kohteeksi voi joutua myos mies tai lapsi.

Ryhman johtaja korosti myos sita, etta raamatulla ei voi perustella naisen huonompaa asemaa yhteiskunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti