keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Kenian turvallisuustilanne

Olin Keniassa ensimmaista kertaa vuonna 2010. Silloin Nakuru Training Instututen muurien ylapuolelle oli kiinnitetty lasinsirpaleita. Sita ennen joku suomalainen matkalla Nakuru-Nairobi valtatielta instituutille oli ryostetty ja niinpa meidan molempien taalla olleiden suomalaisten piti aina ottaa mukaamme opiskelijapoika tai soittaa matatusta joku hakemaan meidat valtatien varresta. Supermarketteihin mentiin sisalle ilman tarkastuksia.


Vuonna 2012 muurien paalle oli ilmestynyt kierretty piikkilanka. Silloin ei kuitenkaan enaa tarvinnut soittaa hakijoita valtatielta. Muistaakseni supermarketteihin ei ollut tarkastuksia, mutta paakadun pankkien ulkopuolella saattoi pahimmillaan nahda useita vahvasti aseistettuja vartijoita silloin, kun oli kyse rahankuljetuksesta.


Vuonna 2014 muurien paalle oli ilmestynyt sahkojohdot. Supermarketeissa ja pankeissa tarkastetaan sisaantulijoiden reput.

Instituutin turvallisuuden parantaminen on johtunut siita, etta aidan yli tultiin varastamaan opiskelijoiden kuivumassa olevia vaatteita. Toisaalta tanne oli investoitu paljon rahaa tietokoneluokkiin, eika tietokoneista tietystikaan haluttu paasta eroon. Portilla oli jo vuonna 2010 ymparivuorokautinen vartiointi ja luokissa halytyslaitteet.

Terrorismin uhka


Westgate mall 2014 auton ikkunasta kuvattuna

Westgaten pommi-isku syksylla 2013 on vaikuttanut Keniassa suuresti turvallisuuden tunteeseen seka karkoittanut turisteja maasta. Kenian armeija on edelleen suurin joukoin Somaliassa, mika lisaa Somaliasta tulevien terroristien pelkoa. Televisiossa ja lehdistossa kerrotan joidenkin Mombasan moskeijoiden olevan paikkoja, joihin otetaan "terrorismi" -koulutukseen jopa 13  - 14 vuotiaita nuoria ja joissa radikalisoitumista siten tapahtuu. Mombasan alueella pyritaan seka rauhanomaisin keinoin etta vakivalloin estamaan nuorison radikalisoitumista. 

http://www.nation.co.ke/news/Masjid-Musa-Sakina-Mosques-Raid-Police/-/1056/2525964/-/6t5i6jz/-/index.html

Vuosi Westgaten jalkeen:
http://www.theguardian.com/world/2014/sep/20/westgate-attack-nairobi-al-shabaab-kenya-traders-tourists


Ebola ja muita uhkia

Turistien katoaminen on vaikuttanut monien yritysten toimintaan, seka pienten etta isojen.

Kenya Airways on taloudellisissa vaikeuksissa, mutta syyttaa siita myos Ebolaa, ei pelkastaan terrorismin uhkaa. Toistaiseksi Ebola -uhka on kuitenkin ollut paaasiassa mahdollista varautumista, silla etaisyydet Lansi- ja Ita-Afrikan valilla ovat todella suuria. Ebola voisi tulla maahan lahinna lentoteitse.

http://www.nation.co.ke/business/Analysts-query-value-of-KQ-assets-/-/996/2523672/-/t4xh0q/-/index.html

Pohjoisosissa on tapahtunut erilaisia karjan ryostoja, joista osa ryostajista tulee Etiopiasta. Pohjoisen rajan valvonta on vaikeaa.

Pienessa Kapedon kaupungissa, Turkana ja Baringo -maakuntien valissa, tapettiin taannoin 19 poliisia ja kolme siviilia. Televisiokeskustelussa on lisaksi kerrottu, etta maassa on vuoden aikana tapettu kaikkiaan 200 poliisia. Alueella tapahtuu paljon heimojen valisia karjan ryostoja ja ihmisilla on siksi paljon aseita. Kenian poliisi on hyvin korruptoitunut ja paikallisilla on saattanut olla jotain hampaankolossa myos poliisia kohtaan. Ihan en ole loppuun asti ymmartanyt eika ole ollut aikaa riittavasti lukea sanomalehtia, etta osaisin kertoa, mista on kyse. Toisaalta televisiokeskusteluista saa sen kasityksen, etta eivat kenialaisetkaan ymmarra kaikkea. 

Tassa muutama linkki lehtiartikkeleihin:

http://www.nation.co.ke/news/Al-Shabaab-Terrorist-Suspects-Police-Arrests/-/1056/2520526/-/uuvvnaz/-/index.html

http://www.nation.co.ke/counties/Kapedo-named-The-Valley-of-Death/-/1107872/2524556/-/2ipht9/-/index.html

Joku paikallinen vaitti, etta osa esimerkiksi matatuihin kohdistuneista pommi-iskuista johtuu matatuyritysten valisessa valtataistelusta eli on aivan kenialaisten itsensa aiheuttamaa.

Elama Nakurussa

Itse koen, etta Nakurussa voi hyvin elaa enka koe minkaanlaista turvallisuusuuteen liittyvaa pelkoa edellyttaen, etta noudatan saantoja. En esimerkiksi liiku yksin ulkona pimean tullen kuten eivat useimmat paikallisetkaan. Mutta liikun matatulla keskustaan ja takaisin ilman pelon tunnetta ja kayn paikallisissa supermarketeissa ostoksilla.

Konkreettisen turvallisuus/terveysuhan sen sijaan minulle aiheuttaa jatkuva ugalin ja muiden maissituotteiden syonti, silla home/aflatoksiinivaara on todellinen. Tama ehka johtuu koulutustaustastani, elintarvikekemia. Paikallisten kanssa on vaikea keskustella aflatoksiiniongelmasta, vaikka siita on viime aikoina kirjoittettu nayttavasti paikallisessa paalehdessa Daily Nationissa. Onneksi tanne ollaan rakentamassa seka tutkimuslaitosta etta uutta tehdasta, jossa maissin kosteusprosentti saadaan niin alhaiseksi (alle 13,7 %), etta homevaaralta valtytaan.

http://www.nation.co.ke/business/seedsofgold/Boost-for-war-on-aflatoxin/-/2301238/2522720/-/8mxy6fz/-/index.html

Olen talla kerralla karsinyt myos pari pienta ruokamyrkytysta, jota en aiemmin ole taalla kokenut. En kuitenkaan ole tarvinnut laakkeita toisin kuin joskus Intiassa. Vatsa- ja ripulioireet vaattavat johtua kaytannossa vain siita, etta nyt toisin kuin aiemmin asunnossani ei ole jaakaappia ja kahvimaitokin seisoo joskus poydalla yon yli.

Nairobissa turvallisuusongelmat vaikuttivat paljon suuremmilta kuin Nakurussa. Liikuimme siella porukalla mm. takseilla eika paikallisilla matatuilla, mika vie rahaa huomattavasti enemman kuin matatulla liikkuminen.


Televisiossa kysyttiin juuri katsojien mielipidetta siita, onko maan hallitus pystynyt turvaamaan kansalaisten hengen ja omaisuuden. Kuten arvata saattaa, enemmisto oli sita mielta, etta ei. Kansa elaa omaa elamaansa kuitenkin taallakin ja kaikkien rikkaiden pitaa suojata itsensa ja omaisuutensa ihan eri tavalla kuin Suomessa. Se tulkintani mukaan johtuu valtavista tuloeroista.

Ulkoministerion uusin matkustustiedote

"Edustusto suosittelee edelleen varovaisuutta Mombasassa sekä sitä ympäröivällä rannikkoalueella matkaileville ja asuville johtuen paikallisista levottomuuksista. Kansalaisia suositellaan toistaiseksi välttämään mahdollisuuksien mukaan suuria väkijoukkoja kerääviä paikkoja (moskeijat, torit, ostoskeskukset jne.)"


http://www.formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=66226&nodeid=15735&contentlan=1&culture=fi-FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti