torstai 20. marraskuuta 2014

Terrorismista paivakohtaisia kommentteja

Palaan aiheeseen Kenian turvallisuustilanne, josta kirjoitin pari paivaa sitten. Taalla kaydaan juuri nyt vilkasta poliittista keskustelua terrorismista ja sen estamisesta. Mombasassa on pidatetty joukko nuoria ja suljettu nelja moskeijaa, joista on loydetty seka aseita etta rajahteita. Aamu-TV:ssa poliitikot keskustelivat, mista radikalisoitumien johtuu ja mita pitaisi tehda. Eras heista arvosteli myos Kenian poliisin toimia pidatystilanteissa. Hanen mukaansa poliisi ei kysy, miksi teit niin. Pidatysuhan alla olevalla on kaksi vaihtoehtoa, joko tottelet poliisia tai sinut ammutaan.

Rannikkoseudulla kristittyjen ja muslimien maara jakautuu suurin piirtein tasan, vaikka muuten Keniassa kristinusko on valtauskonto. Tyottomyys on jo nyt ongelma ja se on erityisesti rannikolla kasvava ongelma, koska terrorismin pelko ja ainakin toistaiseksi taysin turha Ebolan pelko on karkoittanut turisteja upeilta rannkkoseuduilta, niiden hotelleista ja rannoilta. Ollaan ikaan kuin kierteessa.Tyottomalla nuorella ei valttamatta ole kovin paljon koulusivistysta eika kykya erotella asioita, ei mitaan paamaaraa elamassaan eika juuri mitaan menetettavaa. Se kaikki lisaa alttiutta menna mukaan erilaisiin aariliikkeisiin. Terrorismi kytkeytyy siis myos koulutuspolitiikkaan, mika nousee keskusteluissa esille. Joskus olen kuullut vaitteen, etta  tyottomien nuorten, varsinkin miesten, suuret laumat voivat aiheuttaa jopa sodanuhkaa. Vai lieneeko siita koko tassa terrorismiasiassa kysekin, sodasta?

Keniassa on annettu ohjeita vanhemmille, etta seuraisivat tarkemmin, missa nuoret liikkuvat, ja erityisesti puuttuisivat asiaan, jos havaitsevat jotain luvatonta.

Eilen katsoin Areenalta Suomen uutisia. Tasta vinkkelista Suomen ensimmainen terroristioikeudenkaynti on kiinnostava. Keskustelin siita aamulla eraan instituutin opettajan kanssa. Hanta hammastytti se, etta terrorismi koskettaa Suomeakin. Taalta katsoen takalaisia lehtia lukeneena ja TV:ta seuranneena ei tunnu enaa yhtaan mahdottomalta, etteiko joku olisi voinut lahettaa Suomestakin rahaa terrosteiksi luettaville ryhmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti