Aamu valkeni
kirkkaana, auringon nousua oli kiva seurata. Ennen varsinaista metsäretkeä teimme itsemme tutuiksi Kukasmajalla elämiseen. Hämmentävää oli sähköttömyys, illan ja yön pimeys sekä nettiyhteyksien puute. Otsalamput osoittautuivat erittäin tarpeellisiksi, sillä hämärä saapui jo iltaruokailun ja saunomisen aikana, puhumattakaan siitä ajasta, jolloin istuimme pihan nuotiolla. Edellisenä päivänä pitkän matkan ja sateen uuvuttamana olimme istuneet iltaa keittiön pöydän ääressä kynttilän valossa ja koimme vahvasti olevamme irti normaalista arjestamme.
Majoittauduimme
siten, että kuuden hengen "siskonpedillä" nukkui kolme ja yksi majoittui kerrossängyn yläsängylle. Etelästä toimme Finlaysonin unipussit. Peitteet ja tyynyt tarjosi Kukasmaja, joka osoittautui muutenkin erittäin hyvin varustetuksi. Siellä on valolähteitä, kaasuliesi ja täydellinen astiasto retkeilijän tarpeisiin. Kaivo on vähän matkan päässä ja puita on puuliiterissä. Yleissääntönä Kukasmajalla on, että kaikkien kävijöiden pitää huolehtia puiden pilkkomisesta käyttämiensä tilalle ja huolehtia muutenkin paikkojen kunnossa pysymisestä, jätteiden oikeanlaisesta hävittämisestä ja loppusiivouksesta. Puuta kului sekä Kukasmajan että saunan lämmittämiseen. Sauna on rannassa. Ulkohuussi on myös hyvin hoidettu.
Majassa oli hyvät säilytystilat, eli sopivia puukoukkuja oli paljon molemmissa huoneissa ja ulkoterassilla. |
Sauna
oli kullanarvoinen. Porukkamme saunoi tai ainakin peseytyi siellä joka päivä ja oli mahdollista käydä myös uimassa, vaikka vesi oli sen verran kylmää, ettei vedessä kovin pitkään voinut olla varsinkin, kun sinne piti kahlata. Saunan yhteydessä on pieni pukuhuone, jossa lämpimään aikaan on yhden henkilön mahdollista myös yöpyä. Lisäksi majoittujien käytössä on kolme öljylamppua, joita meidänkin ryhmä tarvitsi, sillä saunominen venyi helposti myöhään, jolloin aurinko oli jo laskenut.
Sauna on Kukasjärven rannassa, jossa on laituri. Sen vieren mahtuu toinen veneistä ja toisella veneellä oli paikkansa rannan toisessa päässä.
Kalastus
Kukasmajan lähellä on myös Helsingin Seudun Lapinkävijöiden hallinnassa oleva kota, johon oli jo aikaisemmin majoittunut pariskunta. Heillä oli tapana päivittäin laskea verkot vesille. Majoittujien käytössä on kalastusvälineitä, mutta jos aikoo kalastaa, kalastuslupa pitää lunastaa. Ensimmäisenä aamuna verkosta ilmestyi hyvänkokoinen hauki, jonka pariskunta valmisti illalla nuotiossa uuninpohjalettupannulla. Oli herkullisen hyvää.
Ruoka ja eväät
Porukan konkari yritti selittää meille ensikertalaisille, että vettä ei turhaan kannata kantaa. Sovimme, että kerran päivässä teemme yhdessä päivän pääaterian yksinkertaisista aineksista ja sen tarpeet kuten myös kahvi, puuro- ja lettuainekset yms. ostetaan yhdessä kolmen päivän tarpeeksi paikallisesta kittiläläisestä kaupasta. Omat retkieväät jokainen valitsee sen mukaan, mitä haluaa syödä. Kuppikuumaa -keitot, kuuma ja kylmä vesi ja kahvi/tee sopivat tunturiin juomaksi, retkieväiksi sämpylöitä tai kuivaa leipää kuten jälkiuunileipä ja leikkele, kuivattuja marjoja ja hedelmiä, energiapatukoita...
Mukanamme kuitenkin oli myös tomaattia, kurkkua, hedelmiä, joita pidempään paikalla olijat ja kokeneet lapinkävijät eivät ehkä olisi halunneet kantaa. Sillä sisältäähän kurkkukin noin 98 % vettä. Naapurini juuri kertoi olleensa viikon vaelluksella ja kuivanneensa sitä varten kaiken ruuan. Meidän kuitenkin piti ostaa ruokaa kerralla vain kolmen päivän tarpeisiin.
Tunturiin kukaan ei halunnut alkoholia, mutta jos sitä majalle halusi, mieluiten väkevässä muodossa, jota voi paikalla vedellä laimentaa. Sen opin kantapään kautta. Tosin muutamia oluttölkkejä ja vastaavia kuitenkin tarttui kaupassa käsiin. Varusteiden kantamisen vaikeus oli kuitenkin tajuttu jo ensimmäisenä päivänä.
Lähimaaston tutkiminen
Kävelimme Kukasmajalta Kukasjärven rannalta suurin piirtein länteen Pikku Kukasvaarelle, teimme lenkin ja päädyimme Kukasjärven pohjoispuolelle, josta rantaa seuraten palattiin majalle. |
Evästauko pidettiin tämän pienen lammen vastakkaisella rannalla. Lampi on noin 120 metriä korkeammalla kuin Kukasjärvi. |
Kukasjärvi on kaunis
Askeleita kertyi 14951 eli noin 15 km.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti