perjantai 20. heinäkuuta 2012

Koulupakko

Keniassa on koulupakko uuden perustuslain mukaaan ja julkinen peruskoulu on periaatteessa ilmainen. Perheen on kuitenkin ostettava lapsille koulupuvut ja koulukirjat ja muut valineet. Siksi valttamatta kaikki vanhemmat eivat paasta lapsiaan kouluun. Virantomaiset ovat viime vuosina pyrkineet tiukentamaan valvontaa siita, etta kaikki lapset suorittaisivat ainakin peruskoulun (primary school) eli kahdeksan vuotta. Lukio eli high tai secondary school kestaa nelja vuotta.

Julkisilla kouluilla on kuitenkin arjessa huono maine. Koulun muututtua ilmaiseksi oppilasmaarat ovat kasvaneet niin, etta yhdessa luokassa saattaa olla 70 - 80 oppilasta eika opettajalla ole mitaan mahdollisuutta seurata kaikkien oppilaiden kehitysta, vaikka taalla kuri ja jarjestys kouluissa onkin aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Siksi varakkaat perheet laittavatkin lapsensa yksityisiin kouluihin, joka useimmiten ovat sisaoppilaitoksia. Esimerkiksi instituutin kokki sanoi, etta hanen palkkansa ei ole niin suuri, etta han voisi laittaa lapsiaan yksityisiin kouluihin.

Kaupungeissa yksityiskoulut ovat suositumpia kuin maaseudulla. Useimmilla yksityiskoululla on koulubussi ja siksi osa lapsista saattaa myos asua myos kotona. Toisaalta arjen kuljettamisen tai vanhempien tyon vuoksi lapsi saattaa asua sisaoppilaitoksessa hyvinkin lahella kotiaan.

Taalla kukaan ei ymmarra, miten peruskoulu ja lukio voivat olla ilmaisia. Viela vahemman ymmarretaan sita, etta yliopisto ei maksa mitaan tai etta opiskelijoille maksetaan opintotukea ja asumislisaa. Koyhien perheiden lapsilla tai orvoilla ei ole mitaan mahdollisuutta saada ammattikoulutusta ellei lapselle saada jostakin sponsoria. Niinpa Keniassa toimii useita seka paikallisia etta ulkomaalaisia avustusjarjestoja ja organisaatioita (esimerkiksi paikallisia kirkkoja), jotka tukevat koyhien lasten ja nuorten koulunkayntia.

Nakuru Counseling and Training Institutessa on itsemaksavien oppilaiden lisaksi oppilaita, joiden koulumaksun maksaa Instituutin taustaorganisaatio Nakuru Christian Professionals Association, brittilainen Hand in Hand tai suomalainen Nakurun Lapset ry. Tarkein tukija on edelleen Suomen Ulkoministerio, joka tuella Instituutti on rakennettu ja edelleen paaasiassa toimii. Raha tulee Nakurun Lapset ry:n kautta.

Lisatietoja:  http://www.nakurunlapset.fi/
http://www.hihinternational.org/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti