keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Vierailu kummityton koulussa

ja kotona oli savahdyttava kokemus. Paasin vierailulle Arap Moin sosiaalityontekija Mama Koikain kanssa.

Kummityttoni Mildredin koulu on Kisoko Girls High School Nambalessa Kenian Ugandan vastaisella rajalla Kisumusta pohjoiseen. Koulu on maksullinen katolinen sisaoppilaitos, jossa on talla hetkella 585 oppilasta.

Koulut ovat taalla usein yksikerroksisia ja koulun piha-alue valtavan suuri. Tassakin koulussa piha oli hyvin viihtyisa ja kaunis, erityisesti tahan aikaan vuodesta, kun sadekaudesta johtuen luonto vihertaa. Aluella oli useita rakennuksia, luokkahuoneiden lisaksi mm. hallintorakennus, kirjasto, ruokasali ja useita asuntolarakennuksia, joissa kuitenkin yhdessa huoneessa nukkuu kymmenia tyttoja kerrossangyissa. Alueella on meneillaan yhden uuden opiskelija-asunnon rakennustyot. Majoitustilat ovat oppituntien ajan lukittuna ja avattaan vasta illallisen jalkeen kello kahdeksan. Jokaisella tytolla on oma lukollinen arkkunsa, jossa voi sailyttaa henkilokohtaiset tavaransa.

Secondary tai high school, kuten taalla lukiota vastaavaa koulua nimitetaan, kestaa nelja vuotta. Opetussuunnitelma on ylhaalta maaratty eika oppilailla ole mitan valinnaisaineita. Mildredin koulu paattyy ensi syksyna ja hanen haaveenaan on tulla insinooriksi.


Koulun lisaksi paasin kaymaan Mildredin kotona.

Perheessa on viisi lasta, nelja tyttoa ja yksi poika. Perheen isa kuoli pian nuorimman lapsen syntyman jalkeen noin 12 vuotta sitten. Myos isan isa oli kuollut samoihin aikoihin ja sen jalkeen Mildredin aiti ja anoppi ovat elaneet yhdessa lasten kanssa. Kysymykseeni perheen toimeentulosta aiti vastasi tekevansa tarjolla olevia patkatoita. Aiti ei myoskaan osannut englantia ja niinpa Mama Koikai tulkkasi keskusteluamme.

Perhe kuuluu luo -heimoon, mika oli itselleni yllatys. Alla olevassa kuvassa kaksi vasemmanpuoleista rakennusta ovat Mildredin koti, olkikattoinen rakennus on keittio, ja peltikattoisessa on olo- ja makuuhuone.

Aiti kertoi, etta hanen kaksi vanhinta tytartaan on mennyt naimisiin ja Mildred on ensimmainen, joka on paassyt kouluun. Myos nuoremmat sisarukset ovat koulussa.


Olen hyvin kiitollinen Arap Moin lastenkodin sosiaalityontekijalle, mama Koikaille, joka jarjesti matkan. Se syvensi monella tavalla ymmarrystani siita, miksi tyttojen koulutuksen ja elaman tukeminen on tarkeaa. Samoin olen kiitollinen Nakurun Lapset ry:lle siita, etta olen saanut elamaani tallaisen kontaktin. Toivon, etta Mildred onnistuu paasemaan haluamalleen alalle opiskelemaan ja haluamaansa ammattiin. Ja henkilokohtaisista itsekkaista syista voivon myos, etta han saa riittavasti tietotekniikan opetusta, jotta voimme vastaisuudessa olla helpommin yhteydessa toisiimme.

Koulu etsii kummia 16 -vuotiaalle tytolle

Mildredin koulun rehtori ja sosiaalityontekija nostivat kanssamme keskusteluun halunsa loytaa kummi koulussa olevalle lahjakkaalle tytolle, Faith Aumalle, jonka perheella seitseman lapsen vuoksi on suuria vaikeuksia maksaa Faithin koulumaksuja. Sosiaalityontekija sanoi, etta on saali, etta Keniassa niin moni tytto jaa koyhyyden takia ilman koulutusta. Arap Moin lastenkodin sosiaalityontekija Mama Koikai lupasi omalta osaltaan selvittaa asiaa.
Jos olet kiinnostunut kummina olemisesta, voit ottaa yhteytta Nakurun Lapset ry:n kummisihteeriin.
Lisatietoja: http://www.nakurunlapset.fi/tule_mukaan/ryhdy_kummiksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti